Agencija za sprječavanje korupcije

Predstavnici Agencije učestvovali u Skoplju na regionalnoj radionici o nadzoru finansiranja političkih stranaka

6. mart 2020.

Predstavnici Odsjeka za kontrolu finansiranja političkih subjekata i izbornih kampanja učestvovali su na „Radionici o dobroj praksi nadzora finansiranja političkih stranaka“ održanoj u Skoplju 4. i 5. marta.

Radionica je organizovana u cilju razmjene znanja, iskustava i dobrih praksi u kontroli finansiranja političkih stranaka između predstavnika nadležnih institucija Crne Gore, Sjeverne Makedonije kao i eksperata Savjeta Evrope, u okviru Horizontalnog mehanizma za Zapadni Balkan i Tursku, II faze Projekta borbe protiv ekonomskog kriminala.

Načelnik Odsjeka za kontrolu finansiranja političkih subjekata i izbornih kampanja Dušan Drakić i samostalna savjetnica u tom Odsjeku Aleksandra Golubović predstavili su zakonske nadležnosti Agencije u kontroli finansiranja izbornih kampanja u Crnoj Gori, sa naglaskom na primjere dobre prakse, dosadašnja iskustva i izazove u toj oblasti.

Tokom dvodnevne radionice govorilo se o nacrtu metodologije za sprovođenje nadzora finansiranja političkih partija tokom izbornih kampanja, digitalnoj potrošnji tokom izbornih kampanja kao i pravnom okviru i informacionim tehnologijama za efikasnu kontrolu naplate i potrošnje tokom izborne kampanje u Crnoj Gori. Takođe prisutni su razmijenili i iskustva o izazovima i dobrim praksama prevencije i otklanjanja nepravilnosti, kao i saradnji sa drugim državnim institucijama i organizacijama civilnog društva.

Nakon izlaganja predstavnika relevantnih institucija Sjeverne Makedonije, Crne Gore i predstavnika Savjeta Evrope, uslijedila je diskusija o važnosti uspostavljanja strateškog i operativnog okvira i internih procedura u cilju efikasnog nadzora finansiranja političkih subjekata, kao i izazova sa kojima se nadležne institucije pomenutih zemalja Zapadnog Balkana suočavaju tokom praćenja finansiranja izborne kampanje. Takođe, predstavljene su i studije slučaja o unutrašnjim procedurama i nadzoru izborne kampanje.

Horizontalni mehanizam za Zapadni Balkan i Tursku je program saradnje za zemlje Zapadnog Balkana i Turske koji finansira Evropska unija i Savjet Evrope, u cilju daljeg unapređivanja zakonodavstava i praksi zemalja korisnika, odnosno njihovog usklađivanja sa standardima i praksom Savjeta Evrope.

Novosti