Agencija za sprječavanje korupcije

Predstavnici Agencije učestvovali na obuci za menadžere integriteta u tužilaštvima

20. mart 2019.

Službenici Agencije učestvovali su na “Obuci za menadžere integriteta u tužilaštvima u Crnoj Gori”, održanoj u Petrovcu, u organizaciji Programske kancelarije Savjeta Evrope, u okviru Horizontalnog programa za Zapadni Balkan i Tursku.

Obuku, koja je realizovana u cilju jačanja kapaciteta tužilaštava za izradu i sprovođenje planova integriteta kao i integrisano upravljanje rizicima od korupcije, održao je pored predstavnika Agencije, kao glavni izlagač, ekspert Savjeta Evrope, Bećir Kečanović. Akcenat je tokom obuke stavljen na unaprjeđenje kvaliteta rada menadžera integriteta, kao odgovornih lica za izradu, sprovođenje i revidiranje plana integriteta.

Samostalni savjetnik u Odsjeku za integritet, lobiranje, praćenje propisa i davanje mišljenja na propise iz oblasti antikorupcije Marko Škerović, predstavio je prisutnima glavne nalaze iz sveukupne analize planova integriteta tužilaštava koji su do sada dostavljeni Agenciji. On je istakao da su sva tužilaštva u ovom dijelu ispunila svoje zakonske obaveze u pogledu donošenja planova integriteta i izvještaja o njihovom sprovođenju. Na osnovu analize svih pomenutih izvještaja tužilaštava i Tužilačkog savjeta, Agencija je, kako je istakao Škerović, utvrdila da je realizovano više od polovine mjera za savladavanje identifikovanih rizika.

Na obuci je prisutnima predstavljena web aplikacija za planove integriteta kao i sve njene funkcionalnosti, a takođe je ukazano i na najčešće nedoumice na koje su korisnici aplikacije nailazili u prethodnom periodu.

Obuci su prisustvovala 24 predstavnika tužilaštava kao i službenici Odsjeka za integritet i Odeljenja za informacione tehnologije Agencije.

Novosti