Agencija za sprječavanje korupcije

Službenici ASK učestvovali na radionici 'Angažovanje zainteresovanih strana u političkom finansiranju'

Predstavnici Odsjeka za kontrolu finansiranja političkih subjekata i izbornih kampanja su učesnicima skupa prezentovali nadležnosti i postignute rezultate Agencije u toj oblasti
10. decembar 2018.

Predstavnici Agencije za sprječavanje korupcije Dušan Drakić i Aleksandra Golubović učestvovali su na seminaru „Angažovanje zainteresovanih strana u političkom finansiranju“, koja je održana u Pragu 6. i 7. decembra 2018. godine.

Učesnici seminara su bili službenici koji su u procesu svoga rada direktno zaduženi za kontrolu finansiranja političkih subjekata i izbornih kampanja, odnosno predstavnici institicija iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije, Albanije i Makedonije. Ogranizator navedenog skupa je bio IFES (Međunarodna organizacija za izborni sistem).

Predstavnici  Odsjeka za kontrolu finansiranja političkih subjekata i izbornih kampanja su učesnicima skupa prezentovali nadležnosti i postignute rezultate Agencije u toj oblasti. Takođe, tema prezentacije je bila saradnja i komunikacija Agencije sa obveznicima Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, kao i sa drugim subjektima koji su zainteresovani za ovu oblast.       

Na seminaru su organizovane i praktične radionice na kojima su učesnici predstavili rezultate dobre prakse, izazove u radu, kao i planirane buduće aktivnosti u implementaciji zakonskih nadležnosti u oblasti kontrole finansiranja političkih subjekata. Predstavnici svih institucija iz regiona koji su učestvovali na radionicma su izrazili namjeru da u predstojećem periodu inteziviraju saradnju sa Agencijom za sprječavanje korupcije, u cilju razmjene iskustava i dobre prakse. 

Osim prisutnih predstavnika zemalja učesnica, seminaru na predavači su bili eksperti Liza Klajn (bivša predsjednica državne izborne komisije Velike Britanije) i  Magnus Ohman. Navedeni eksperti su, zajedničkim radom sa službenicima Agencije u 2016. godini,  doprinjeli značajnom razvoju kapaciteta Agencije u oblasti kontrole finansiranja političkih subjekata i izbornih kampanja. 


Novosti