Agencija za sprječavanje korupcije

Saopštenje za javnost

U odnosu na poziv NVO CDT da Agencija za sprječavanje korupcije značajno poveća transparentnost izbornog procesa i odgovorno pristupi obavljanju svih važnih aktivnosti koje se tiču predsjedničkih izbora, Agencija saopštava sljedeće:
14. februar 2018.

Agencija od dana raspisivanja izbora za Predsjednika Crne Gore kontinuirano prati ispunjavanje zakonske obaveze sedmodnevnog izvještavanja o potrošnji budžetskih potrošačkih jedinica na državnom i lokalnom nivou, odnosno izdatim putnim nalozima, kao i petnaestodnevnog izvještavanja o socijalnim davanjima i potrošnji budžetske rezerve.

Cilj tih aktivnosti je transparentnost upotrebe javnih resursa u izbornoj kampanji, te je stoga Agencija postavila kao prioritet da svi pomenuti sedmodnevni i petnaestodnevni izvještaji budu objavljeni i dostupni javnosti. Agencija je usmjerena na stalnu kontrolu i komunikaciju sa obveznicima zakona i njihovo eventualno upozoravanje u cilju objavljivanja pomenutih izvještaja.

Za prva dva sedmodnevna perioda od dana raspisivanja izbora su sve budžetske potrošačke jedinice objavile analitičke kartice sa računa u svom posjedu. Agencija pretpostavlja da se podaci CDT-a o organima koji nijesu objavili izvještaje odnose na dan isticanja trećeg sedmodnevnog roka za njihovo objavljivanje.

S tim u vezi, Agencija ističe da je upozorila sve obveznike koji na taj dan nijesu objavili izvještaje i da su, nakon upozorenja Agencije, svi obveznici ispunili svoje zakonske obaveze, odnosno objavili ili dostavili izvještaje Agenciji.  

Takođe, zbog potrebe lakšeg pristupa tim izvještajima na internet stranicama obveznika zakona, Agencija će krajem ove sedmice objaviti spisak obveznika objavljivanja sedmodnevnih i petnaestodnevnih izvještaja, osnovne podatke koji se navode u njihovim izvještajima, kao i linkove na kojima se mogu naći izvještaji.

Agencija posebno ističe da je pripremila i sprovodi Plan kontrole i nadzora za izbornu kampanju sa predsjedničke izbore. Agencija će Plan objaviti nakon sjednice Savjeta na kojoj će se raspravljati o tom dokumentu. Agencija je, podsjećamo, objavila i planove kontrola za sve prethodne izborne procese.  

Na kraju, Agencija podsjeća da je direktor ove institucije formirao Radnu grupu za praćenje izbornog procesa koja održava redovne sastanke. Agencija poziva sve zainteresovane strane, uključujući i NVO, da prisustvuju tim sastancima i iznesu svoje sugestije, nalaze i eventualne sumnje u nepoštovanje zakona tokom izborne kampanje, kako bi Agencija odmah preduzela zakonom predviđene mjere i kako bi javnost bila tačno informisana o aktivnostima ovog organa u kontroli finansiranja izborne kampanje. 


Novosti