Agencija za sprječavanje korupcije

Održana ceremonija i predavanje povodom početka tvining projekta 'Podrška implementaciji mjera integriteta'

26. jun 2017.

Ceremonija i predavanje povodom obilježavanja početka tvining projekta „Podrška implementaciji mjera integriteta“ su održani u hotelu Hilton, u Podgorici. 

Projekat finansira Evropska unija iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II). Partner iz države članice EU na ovom projektu je Nacionalna agencija za borbu protiv korupcije Republike Italije (ANAC), dok je crnogorska institucija korisnica Agencija za sprječavanje korupcije (ASK). 

Cilj projekta je podrška u implementaciji mjera integriteta u institucijama javnog sektora i unapređenje sistema za sprečavanje korupcije, kroz jačanje kapaciteta Agencije za sprječavanje korupcije za sprovođenje njenih nadležnosti, kao i unapređenje antikorupcijskih politika i afirmaciju principa dobrog upravljanja. 

Današnjem događaju prisustvovao je veliki broj visokih funkcionera Vlade Crne Gore, diplomatskih misija država i međunarodnih organizacija u Crnoj Gori, kao i gostiju iz javnog i nevladinog sektora. Skup su otvorili potpredsjednik Vlade za politički sistem, untrašnju i vanjsku politiku i ministar pravde Crne Gore, g. Zoran Pažin, i šef Delegacije EU u Crnoj Gori, g. Aivo Orav. Potom su se gostima obratili ministar evropskih poslova Crne Gore, g. Aleksandar Andrija Pejović, i najviši predstavnici partnerskih institucija na projektu, predsjednik ANAC-a, g. Rafaele Kantone, i direktor ASK, g. Sreten Radonjić, kao i Nj.E. g. Vinćenco Del Monako, ambassador Republike Italije u Crnoj Gori.

U nastavku ceremonije, g. Rafaele Kantone je održao predavanje na temu borbe protiv korupcije pod nazivom „Kriminal bijelih okovratnika i korupcija u javnim nabavkama“, kojem su prisustvovali predstavnici državnih institucija, studentske zajednice i nevladinog sektora. 

Tvining projekat „Podrška implementaciji mjera integriteta“ je vrijedan 600.000 €, i biće implementiran u periodu od 18 mjeseci kroz četiri glavne komponente: jačanje sprovođenja planova integriteta; unapređenje primjene odredbi o zaštiti zviždača; jačanje institucionalnih i adminstrativnih kapaciteta ASK za koordinaciju i nadzor nad sprovođenjem odredbi lobiranja; i unapređenje kapaciteta, efikasnosti i koordinacije ASK, u cilju efektivne implementacije mjera integriteta.


Novosti