Agencija za sprječavanje korupcije

Obukom u Mojkovcu nastavljen plan edukcije o primjeni antikorupcijskih propisa

Nakon Plava, Gusinja i Pljevalja, službenici Agencije za sprječavanje korupcije u Mojkovcu nastavili predavanja u opštinama sjevernog regiona
14. jun 2016.

Agencija za sprječavanje korupcije je u Mojkovcu, u saradnji sa opštinskim službama,  organizovala obuku na temu ”Nadležnosti Agencije i obaveze organa vlasti u sprovođenju antikorupcijskih zakona”. 

Obuci su prisustvovali predstavnici lokalne uprave, lokalne samouprave, javnih preduzeća i javnih ustanova sa teritorije Mojkovca, odnosno predstavnici lokalnih sekretarijata, službi i javnih preduzeća. 

Službenici Agencije su prisutne upoznali sa obavezama organa vlasti sa teritorije te opštine koje proizilaze iz Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja. Naime, više stotina organa vlasti na državnom i lokalnom nivou imaće obavezu poštovanja zabrana i ograničenja koje propisuje Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, kao i obavezu izvještavanja o načinu trošenja novčanih sredstava i drugih resursa u toku izborne kampanje. Stoga je cilj Agencije, koja vrši nadzor i kontrolu nad sprovođenjem pomenutog zakona, da što veći broj organa vlasti na lokalnom i državnom nivou edukuje o tim obavezama i rokovima za njihovo sprovođenje, naročito u susret održavanju parlamentarnih izbora u oktobru, odnosno početka izborne kampanje u avgustu. 

Na obuci je ukazano i na važnost primjene principa integriteta, kao i na zakonske obaveze donošenja i načina sprovođenja planova integriteta kroz skup mjera pravne i praktične prirode kojima se sprječavaju i otklanjaju mogućnosti za nastanak i razvoj različitih oblika koruptivnog i neetičkog ponašanja u okviru organa vlasti kao cjeline, pojedinih organizacionih jedinica i pojedinačnih radnih mjesta. Takođe, prezentovane su i obaveze lobiranih lica i organa vlasti u skladu sa Zakonom o lobiranju, a posebno obaveze izvještavanja u vezi sa dozvoljenim i nedozvoljenim lobiranjem, shodno odredbama tog Zakona.

Službenici Agencije na obukama pružaju stručnu pomoć u cilju potpunog ispunjavanja zakonskih obaveza predviđenih Zakonom o sprječavanju korupcije, Zakonom o kontroli finansiranja političkih subjekata i izbornih kampanja, kao i Zakonom o lobiranju. Obuke se realizuju kroz interaktivna predavanja, teorijski i praktični rad. 

Obuke su ranije održane u svim primorskim opštinama, kao i za predstavnike organa vlasti u opštinama Pljevlja, Plav i Gusinje. 


Novosti