Agencija za sprječavanje korupcije

Savjet Agencije održao 3. sjednicu

Savjet Agencije za sprječavanje korupcije uputio Zahtjev Vladi Crne Gore za obezbjeđenje finansijskih sredstava i prostor za rad Savjeta i direktora Agencije.
15. septembar 2015.
Savjet Agencije za sprječavanje korupcije

Na danas održanoj trećoj sjednici, Savjet Agencije za sprječavanje korupcije konstatovao je da su se po Javnom konkursu za izbor direktora Agencije za sprječavanje korupcije, broj 00-64/15-3 od 21. avgusta 2015. godine, prijavili sljedeći kandidati:  

  • dr Elvira Pupović, savjetnica starješine - samostalna savjetnica l u Sekretarijatu za privredu i finansije, Opština Budva;
  • Sreten Radonjić, penzioner - raniji rukovodilac Forenzičkog centra;
  • Željko Tomović, advokat;
  • Dušan Drakić, zaposlen u Upravi za antikorupcijsku inicijativu; i
  • Mladen Tomović, samostalni savjetnik l (koordinator u Upravi za antikorupcijsku inicijativu).

Savjet Agencije je sa sjednice uputio Zahtjev Vladi Crne Gore, informišući je da je od dana izbora suočen sa neobezbijeđenim finansijskim sredstvima i nedostatkom prostora za rad. Tim povodom Savjet zahtjeva da shodno zakonskim nadležnostima Vlada Crne Gore stvori pretpostavke za rad, upozoravajući da  Savjet Agencije i direktor Agencije, čiji je izbor  u toku, neće moći iz objektivnih razloga da vrše nadležnosti i realizuju obaveze u vezi stvaranja normativnih uslova za početak rada Agencije za sprječavanje korupcije, a koje su joj određene Zakonom o sprječavanju korupcije. 

Savjet je odlučio da nastavi postupak izbora direktora Agencije, nakon što Ministarstvo pravde dostavi uvjerenja iz kaznene evidencije na ime kandidata, nakon čega će se izvršiti provjera ispunjenosti uslova iz Javnog konkursa i utvrditi lista kandidata koji ispunjavaju uslove, shodno članu 91 stav 4 Zakona o sprječavanju korupcije.

U nastavku sjednice, članovi Savjeta Agencije upoznali su se sa Predlogom poslovnika o radu Savjeta Agencije za sprječavanje korupcije, koji je dostavio Bojan Obrenović, član Savjeta Agencije. 

Arhiva novosti