Agencija za sprječavanje korupcije

Saopštenje za javnost predsjednice Savjeta Agencije

Nakon učestalih neutemeljenih natpisa u pojedinim medijima oko postupka izbora direktora Agencije, smatram potrebnim da se široj javnosti obratim kratkim saopštenjem.
7. oktobar 2015.
Savjet Agencije za sprječavanje korupcije

Postupak izbora direktora Agencije za sprječavanje korupcije sproveden je na krajnje transparentan i zakonom propisan način.

Javni konkurs za izbor direktora Agencije za sprječavanje korupcije je objavljen u dnevnim novinama „Pobjeda“, „Dan“, ND „Vijesti“ i „Dnevne novine“, kao i na web sajtu Skupštine Crne Gore, nakon čega je na sjednici Savjeta, kojoj su prisustvovali svi članovi, utvrđena Lista kandidata koji ispunjavaju uslove za izbor direktora Agencije. Na narednoj sjednici obavljen je razgovor sa svim kandidatima sa Liste, i poštujući zakonsku proceduru, a pri tom cijeneći dostavljenu dokumentaciju, Savjet Agencije je potrebnom većinom glasova (četiri od ukupno pet glasova) izabrao direktora.

Postupku glasanja prisustvovali su zainteresovani predstavnici medija i nevladinih organizacija.

Pisani i obrazloženi predlog programa rada i ključnih prioriteta Agencije kandidati su izlagali pojedinačno, uz prisustvo svih članova Savjeta, shodno članu 91 stav 5 Zakona o sprječavanju korupcije.

Računajući sa činjenicom da je Savjet Agencije za sprječavanje korupcije počeo sa radom 23. jula 2015. godine, kada je održana konstitutivna sjednica Savjeta, a direktor Agencije izabran na petoj sjednici Savjeta, održanoj 1. oktobra 2015. godine, paušalna ocjena da: „Odluka Savjeta je plod političke korupcije“, data od strane jednog od kandidata, je krajnje neutemeljena i olako izrečena, sa ciljem da kod šire javnosti stvori pogrešnu sliku o ciljevima i budućim konkretnim rezultatima rada Agencije.

Podsjećam da je Savjet Agencije izabrala Skupština Crne Gore, na predlog Odbora za antikorupciju, koji je utvrdila Komisija, u čijem sastavu su bili predstavnici Tužilačkog savjeta, Sudskog savjeta, nevladinih organizacija i dva predstavnika Skupštine Crne Gore (jedan iz reda parlamentarne većine i jedan iz reda parlamentarne opozicije).

Arhiva novosti