Agencija za sprječavanje korupcije

Razmijenjena regionalna iskustva o zaštiti zviždača

6. oktobar 2017.

Načelnica Odsjeka za postupanje po prijavama zviždača i zaštitu zviždača Kristina Braletić bila je panelista na skupu “Regionalna iskustva u zaštiti prijavitelja korupcije između institucija za borbu protiv korupcije u BiH i regionalnih partnera” koji je održan 4. oktobra 2017. godine u Banja Luci.

Konferenciju su otvorili, u ime Antona Kasipovića, ministra pravde Republike Srpske – pomoćnica ministra Jelena Vukadinović, Ljiljana Perkušić, šefica Odsjeka za demokratsko upravljanje Misije OEBS-a u Bosni i Hercegovini i Vladan Joksimović, šef Sekretarijata Regionalne antikorupcijske inicijative.

Braletić je učesnike  diskusije upoznala sa zakonskim okvirom koji reguliše oblast zaštite zviždača u Crnoj Gori i prezentovala primjere dobre prakse iz iskustva Agencije za sprječavanje korupcije u postupcima po zahtjevima za zaštitu zviždača. Učesnici konferencije su posebno interesovanje iskazali za zakonska rešenja koja se odnose na zaštitu zvizdača u Crnoj Gori  kao i za praksu neposredne primjene zakona. 

Nakon završetka skupa, jedan od zajedničkih zaključaka je bio da ovakva regionalna okupljanja i razmjena iskustava o primjeni zakona koje se odnose na postupanje po prijavama i zastiti zviždača daju snažan doprinos daljem unapređenju  postojećih zakonskih rješenja i njihovoj primjeni. Konferencije u Banja Luci je održana u organizaciji Regionalne antikorupcijske inicijative i OEBS-a.

Arhiva novosti