Agencija za sprječavanje korupcije

Agencija za sprječavanje korupcije i Državna komisija za sprječavanje korupcije Republike Makedonije potpisale Memorandum o saradnji

13. novembar 2017.

Memorandum o saradnji je potpisan u skladu sa zakonskim nadležnostima Agencije i Državne komisije, i međunarodnim pravnim okvirom, posebno Konvencijom Ujedinjenih nacija protiv korupcije.

Memorandum su potpisali predsjednica Savjeta Agencije Goranka Vučinić i predsjednik Državne komisije dr Igor Tanturovski.

Na sastanku je naglašena potreba za nastavkom i jačanjem saradnje antikorupcijkih tijela u cilju jačanja efikasnosti u borbi protiv korupcije, kroz razmjenu iskustava i najboljih praksi.

Potpisnice uspostavljaju saradnju u cilju razmjene iskustava, informacija i tehničke pomoći i podrške radi unapređenja njihovog rada u skladu sa zakonskim nadležnostima, a u vezi sa širokim spektrom pitanja u oblasti sprječavanja korupcije, promocije sistema integriteta i dobrog upravljanja.

Dogovorene su aktivnosti u oblasti obuka i edukacija, razmjene tehničkih i IT rješenja i projekata, saradnje sa javnim, privatnim i neveladinim sektorom, strategija i politika  prevencije korupcije, istraživanja, podizanja svijesti o korupciji, sukoba interesa i zaštite zviždača, i drugih aktivnosti u cilju uspješne realizacije obaveza potpisnica, koje proističu iz međunarodnih projekata i ugovora.

Na sastancima, predstavnici Agencije su se upoznali sa nadležnostima, organizacijom i funkcionisanjem Državne komisije, i razmijenjena su iskustva u dijelu finansiranja političkih aktivnosti - kontrole finansiranja izbornih kampanja, provjere imovine i prihoda javnih funkcionera, politike integriteta i zaštite zviždača.

Arhiva novosti