Agencija za sprječavanje korupcije

Saopštenje sa 53. sjednice Savjeta Agencije za sprječavanje korupcije

9. jul 2021.
Savjet Agencije za sprječavanje korupcije

Savjet Agencije za sprječavanje korupcije je na današnjoj sjednici razmatrao Informaciju o aktivnostima Odsjeka za praćenje propisa i davanje mišljenja na propise iz oblasti antikorupcije.

Iskazujući zadovoljstvo do sada ostvarenim rezultatima, Savjet je još jednom ukazao na značaj mišljenja ASK u pogledu ukazivanja na rizike od korupcije u normativnom smislu, a čije poštovanje vodi do izrade propisa u kojima je prostor za pojedinačne zloupotrebe, a samim tim i za pojavu sistemske korupcije, sveden na minimum. Zbog toga je važno blagovremeno sarađivati sa donosiocima propisa, kako bi opšti društveni napori na normativnom planu rezultirali jasnim, preciznim i nedvosmislenim normama, a čija primjena neće voditi koruptivnoj posljedici, već većoj pravnoj sigurnosti za sve građane.

U ovoj godini donesena su mišljenja na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu, Predlog zakona o Tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju, Zakon o sportu i Odluku o Nacionalnom savjetu za borbu protiv korupcije na visokom nivou. U izradi je Mišljenje na Odluku o načinu i kriterijumima za rješavanje stambenih potreba funkcionera i Mišljenje na Zakon o izmjenama i dopunama Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju.

U cilju snaženja svojih kapaciteta u ovoj oblasti, ASK je uspostavila saradnju sa međunarodnim partnerima. U narednom periodu predmet analize međunarodnih eksperata biće unaprjeđenje Metodologije za procjenu rizika od korupcije u propisima u Crnoj Gori, posebno liste za procjene rizika od korupcije u propisima. Navedena Metodologija predstavlja polaznu osnovu za rad Odsjeka u izboru propisa koji su predmet analize.

Arhiva novosti