Agencija za sprječavanje korupcije

Radionica o Metodologiji o procjeni podložnosti zakonskih propisa korupciji

21. jul 2017.

Radionica za analizu propisa na rizike od korupcije, koja je započela u martu ove godine u organizaciji Sekretarijata RAI, nastavljena je 20. i 21. jula u Agenciji za sprječavanje korupcije.

Predstavnici Odsjeka za praćenje propisa i davanje mišljenja na propise iz oblasti antikorupcije i ekspert RAI Tilman Hope na radionici su finalizovali dokument „Metodologija o procjeni podložnosti zakonskih propisa korupciji“.

Predstavnici Odsjeka sa ekspertom su analizirali Mišljenja koja je Odsjek do sada uradio u oblasti analize propisa. Na radionici je simulirana istraga na temu „Kako otkriti korumpirane zakone“, a polaznici su bili u prilici da učestvuju u različitim praktičnim vježbama – studijama slučaja. 

Podsjećamo, u cilju izrade nacionalne Metodologije o procjeni podložnosti zakonskih propisa korupciji, ASK je učesnik Regionalnog programa jačanja kapaciteta antikorupcijskih institucija i civilnog društva u borbi protiv korupcije i učestvovanju u procesu usklađenosti sa UN konvencijom koji sprovodi RAI Sekretarijat.

Sa RAI je dogovorena saradnja u vidu organizacije radionica na temu procjene rizika od korupcije u zakonskim i drugim opštim propisima, kojima bi prisustvovala lica koja u organima izvršne i zakonodavne vlasti na centralnom i lokalnom nivou učestvuju u njihovoj izradi.

Novosti